Борис Джонсон розповів, як можна було запобігти війні в Україні

📅 31.01.2023    🕐 11:11

Колишній прем'єр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що повномасштабного вторгнення РФ можна було б уникнути, якби країни послідовно та сміливо вели б Україну в НАТО.

У колонці для The Washington Post Джонсон зауважив, що країни Заходу десятиліттями використовували дипломатичну двозначність на тему НАТО і України – "і це закінчилося повною катастрофою".

"Ми роками розповідали українцям, що ми проводимо політику "відкритих дверей" в НАТО, і що вони мають право "обирати свою долю", і що Росія не повинна мати права вето. І весь цей час ми недвозначно давали зрозуміти Москві, що Україна ніколи не вступить до Альянсу – бо дуже багато членів НАТО самі застосують своє право вето. Результат – найгірша війна в Європі за останні 80 років. Президент Росії Володимир Путін зруйнував незліченну кількість життів, домівок, надій і мрій", - пише Джонсон.

Політик зауважив, що Путін вторгся не тому, що думав, що Україна збирається вступити в НАТО - він завжди знав, що це малоймовірно, повідомляє "УНІАН".

"Він напав на Україну, тому що вважав – і мав численні докази цього – що ми не дуже серйозно ставилися до захисту України". Якби ми були достатньо сміливими і послідовними, аби привести Україну в НАТО – якби ми дійсно мали на увазі те, що говорили, – то цієї повної катастрофи можна було б уникнути", - зазначив він.

Джонсон додав, що підтримка членства в НАТО в Україні дуже висока, 83% українців вважають, що Україна має стати членом Альянсу. Водночас українська армія з надзвичайною майстерністю і хоробрістю воює з використанням техніки НАТО. Як зазначив Джонсон, "не НАТО могло б навчати українців, як вести війну – насправді, є багато того, чого вони могли б навчити нас".

Він наголосив, що "українці повинні отримати все необхідне, щоб закінчити цю війну якомога швидше".


Главные новости

Полiтика Економіка Суспiльство Столиця Надзвичайні події Свiт Cтатті Головнi Недвижимость
bigmir)net TOP 100
2001 — 2024 © ForUm. (AMP)