Українцям порадили звикати до постійних відключень світла як до нормальної ситуації

📅 04.06.2024    🕐 17:23

Ситуація в енергосистемі не критична і керована, але через дефіцит потужності після низки масованих атак по ній з боку РФ Україні потрібно звикати до постійних погодинних відключень е/е протягом тривалого періоду, повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"Наразі загальна ситуація - це нестача генерувальних потужностей у системі, але все, що ми можемо робити - це звикати до сприйняття цього (обмежень е/е - ЕР) як нормального стану речей на тривалий час", - сказав він під час брифінгу в Медіацентрі Україна в Києві в понеділок.

За його словами, у найближчі два роки необхідно максимально посилити енергосистему, щоб у наступні приблизно три роки "відновити генерацію до ситуації, коли обмежень взагалі не буде".

"До цього ми живемо в режимі обмежень на 4-6 годин протягом доби по всій країні, а для Києва цей термін становить 6-8 годин протягом доби. Відключення не будуть щоденними, це залежатиме від великої кількості параметрів, зокрема й від погодних умов", - пояснив він, висловивши впевненість, що критична інфраструктура буде живиться, зокрема зможуть працювати теплопостачання, водоканал, каналізація.

За його прогнозом, найважчими будуть липень і перші дві декади серпня, бо буде максимальна потреба в охолодженні, зокрема і в промисловості, зокрема, харчовій. Харченко зазначив, що витрати електроенергії зростатимуть, а водночас продовжиться ремонтна кампанія як необхідний елемент підготовки до опалювального сезону.

"Найгірший сценарій на зиму в моєму розумінні - це обмеження споживачів від 6 до 10 годин на добу, але водночас працює критична інфраструктура, зокрема ключові оборонні підприємства. Я б сказав, що нас очікує помірно складна зима. Складніша, ніж остання, але більш передбачувана і комфортніша, ніж передостання", - висловив думку директор ЦДЕ.

"Не бачу підстав говорити про якісь апокаліпсиси і техногенні катастрофи. Упевнений, що енергокомплекс вистоїть. Є розуміння, як убезпечити, як мінімум, ключову інфраструктуру від впливу російських обстрілів. Так, не вистачає фінансових ресурсів, але робота ведеться", - запевнив він.

Більшу, ніж в інших регіонах, тривалість обмежень у Києві Харченко пояснив великою кількістю в ньому як у столиці критичної інфраструктури, яку живлять пріоритетно, і тому менше ресурсу з виділених лімітів залишається всім іншим споживачам.

Харченко уточнив, що системний оператор "Укренерго" рівномірно розподіляє всю доступну в країні е/е по всіх регіонах відповідно до розміру прогнозу споживання. Регіони в межах лімітів спочатку покривають критичну інфраструктуру, а залишок розподіляють між іншими споживачами.

Водночас він додав, що Київ зараз працює активно над нарощуванням потужностей.

 


Главные новости

Полiтика Економіка Суспiльство Столиця Надзвичайні події Свiт Cтатті Головнi Недвижимость
bigmir)net TOP 100
2001 — 2024 © ForUm. (AMP)