Високі технології рятують: засновник sportbank Никита Ізмайлов про український fintech під час війни

📅 18.04.2022    🕐 09:05

Війна все ще триває в Україні кожного дня, але, окрім військово фронту, ми маємо тримати й економічний, підтримуючи бізнес. Це важливо, адже саме підприємці забезпечують наповнення державного та місцевих бюджетів и саме підприємці є головними донорами волонтерського руху, що забезпечує ЗСУ дефіцитними ресурсами. В якому стані банківська система, її найбільш просунута частина – Fintech, необанки, чи вдалося зручним та популярним серед українців сервісам зберегтися у нових несприятливих умовах – ми дізнавалися у співвласника sportbank, одного із провідних українських необанків Никити Ізмайлова. Якщо коротко – найкращі представники fintech із викликали упоралися, зберегли стабільність і активно допомагають ЗСУ, підтримуючи та впроваджуючи сучасні технології навчання військовослужбовців.

Українська банківська система витримала стрес-тест, упевнений Никита Ізмайлов. Так, будуть банки, які втратять активи на окупованих територіях, і не зможуть впоратися з викликами, але це невелика група, ситуація в них не вплине на загальний хід справ. В цілому ж стабільність системи збережено. З урахуванням окупації частки територій, зважаючи на те, що половина підприємств не працює або втрачено, рівень девальвації гривні та інфляції є мізерними на тлі очікувань та апокаліптичних прогнозів. Здатність утримувати ці ключові показники у межах розумного є свідченням професійності та злагодженості дій влади, зокрема, НБУ, Мінфіну, Міноборони. 

Що стосується необанків, таких як sportbank, то вони, незважаючи на загальний шторм у перший місяць війни, змогли виплисти і навіть залучити нових клієнтів. І зробили це як раз за рахунок свої технологічних переваг. А саме просунутого казначейства, яке може швидко адаптуватися під нові умови ринку, а також швидкого та зручного для клієнтів-фізичних осіб віддаленого онбордингу та верифікації через Дію. Саме це, за словами Никити Ізмайлов дозволило sportbank не тільки зберегти існуючу базу клієнтів, але й почати її нарощувати. Такий ріст клієнтської бази Ізмайлов пояснює тим, що банки, які робили ставку на фізичні відділення в умовах війни часто-густо не могли оперативно задовольняти потреби клієнтів.

Ще одним фактором збереження клієнтської бази Никита Ізмайлов називає лояльність до клієнта в умовах форс-мажору. Так, за продуктом «Розстрочка» sportbank продовжив кредитні канікули до травня. Банком було запроваджено відтермінування на травень обов’язкових щомісячних платежів за березень та квітень. 

Втім, збереження бізнесу і лояльності клієнтів – цього достатньо для підприємця, але замало для громадянина, вважає Никита Ізмайлов. За словами банкіра, волонтерська діяльність для кожного члена команди sportbank стала звичайною роботою. Сьогодні у колективі фінустанови немає людини, яка б не волонтерила або не допомагала ЗСУ донатами.

З початку повномасштабної війни sportbank також працює на перемогу системно, як фінансова інституція. У додатку банку реалізована функція переказу коштів на підтримку армії України. Станом на 1 квітня наявні більш ніж 1500 переказів на єдиний рахунок НБУ «Підтримка армії України»; переведено понад  820 тис. грн. В свою чергу Никита Ізмайлов з іншими акціонерами вже перевели  2 млн грн на потреби армії, на половину цієї суми вже придбані благодійним фондом U-Hero і працюють на фронті, рятуючи життя наших захисників, тепловізори. 

Наразі Никита Ізмайлов і spotrbank планують підтримати амбітний проект лазерних тирів для навчання військових ЗСУ. Для армії і, зокрема, Територіальної оборони потрібна велика кількість натренованих бійців. Чим більше практики – тим більш ефективний воїн на полі бою. Зараз Росія обстрілює і бомбардує полігони, крім того, кількість боєприпасів для тренувань обмежена. В той же час в інтерактивних тирах військові зможуть виробити або покращити навички володіння різноманітною зброєю. Програмне забезпечення дозволяє досить реалістично симулювати погодні умови та ситуації на полі бою.

Саме такий проект за підтримки Никити Ізмайлова і sportbank буде запущено найближчим часом. На думку Ізмайлова, подібні сучасні високотехнологічні проекти зекономлять кошти на придбання набоїв для тренувань і час, необхідний на навчання, і є новим якісним підходом до навчання. Зі сторони ЗСУ є висока зацікавленість у використані лазерних комплексів, і вважають їх ефективним рішенням для підготовки захисників, зазначив Никита Ізмайлов. Банкір виразив упевненість, що ініціативу U-Hero підтримають інші благодійники. 

Никита Ізмайлов зазначив, що стабільна робота бізнесу і нові інвестиції, зокрема, в український фінтех сьогодні є вкрай важливими і знаковими для країни. Акціонер sportbank зазначив, що сьогодні в Україні є низка перспективних проектів, які з огляду на ситуацію можуть бути підтримані лише українськими інвесторами. Запуск нових інноваційних проектів стане не тільки внеском у національну економіку, але й ще одним проявом незламності українського духу, вважає Никита Ізмайлов. 

 


Главные новости

Полiтика Економіка Суспiльство Столиця Надзвичайні події Свiт Cтатті Головнi Недвижимость
bigmir)net TOP 100
2001 — 2024 © ForUm. (AMP)