Майкл Карпентер, постійний представник США в ОБСЄ: Повномасштабне вторгнення в Україну – величезна стратегічна помилка путіна

📅 05.04.2022    🕐 16:36

Збройна агресія Росії проти України підтвердила і без того очевидну неспроможність міжнародних організацій запобігати та зупиняти загарбницькі війни. Особливо це стосується Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ), головне покликання якої полягало саме в цьому.

Постійний представник США в ОБСЄ Майкл Карпентер переконаний, що наразі настав час "переосмислити архітектуру європейської безпеки". Зокрема, це стосується і принципу консенсусу, який блокує ефективну роботу ОБСЄ. Крім того, за його словами, постійне порушення росією підписаних раніше угод і взятих зобов’язань робить сумнівним укладання з нею будь-яких інших договорів у середньостроковій та довгостроковій перспективах.

Укрінформ поспілкувався з послом США в ОБСЄ про окремі аспекти нинішньої діяльності Організації, її майбутнє та можливу подальшу роль в Україні, але також про зусилля США з допомоги Україні у закритті неба, переговори щодо безпекових гарантій і навіть про катастрофічний сценарій застосування Росією тактичної ядерної зброї. 

Я ДУМАВ, ЩО РОСІЯНИ КРАЩЕ РОЗУМІЮТЬ СИТУАЦІЮ 

- Пане посол, американське розвідувальне співтовариство неодноразово попереджало про очікуване вторгнення росії в Україну. Утім, чи вірили ви особисто в те, що путін таки наважиться на це? Чи можете пригадати, як ви сприйняли перші повідомлення про початок повномасштабної війни?

- Так, у нас було багато детальної інформації, яка вказувала на те, що дійсно може бути повномасштабне вторгнення. Особисто мені було дивно, що в Кремлі взагалі можуть так сильно прораховуватися, адже, очевидно, що росіяни самі мають доступ до великої кількості розвідданих.

Я думав, що вони краще розуміють ситуацію. До того ж, ми неодноразово, протягом багатьох тижнів, якщо не місяців заявляли, що будь-який рух в Україну матиме величезні, важкі, безпрецедентні наслідки. Але, незважаючи на все це, вийшло так, що президент путін вдався до широкомасштабного вторгнення. І я вважаю це величезною стратегічною помилкою та прорахунком для російської федерації.

США ПРАЦЮЮТЬ НАД НАДАННЯМ УКРАЇНІ СИСТЕМ ДЛЯ ЗАХИСТУ НЕБА

- Російська армія продовжує бомбардувати українські міста та села. Зараз Україні терміново потрібна безполітна зона над її територією. Чи бачить Вашингтон можливість допомогти Україні закрити небо?

- Ми бачимо можливість допомогти Україні закрити небо шляхом надання низки різних платформ, які зможуть досягти цієї мети. Я не думаю, що з мого боку було б розумно в деталях розповідати про конкретні типи систем зараз, у цьому інтерв’ю.

Але я можу запевнити, що Сполучені Штати активно працюють над наданням Україні ряду різних військових спроможностей – щоб допомогти їй оборонятися і, зокрема, захистити свої міста від ракет середньої дальності та повітряних атак, яких Україна зазнає.

Ми розуміємо, що це терміново, і ми намагаємося поставити якомога більше оборонних систем у максимально стислі терміни. Це непросто. Адже це не так, що у нас є системи, які просто лежать десь на полиці, готові до використання... Але ми справді прискорюємо кожен аспект закупівель, який у нас є, щоб можна було поставити в Україну якомога більше і швидше. 

НЕ ДАЙ БОЖЕ, ЩОБ СТАВСЯ СЦЕНАРІЙ З ВИКОРИСТАННЯ ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ 

- Деякі аналітики вважають, що новий Гітлер - володимир путін, з метою уникнення військової поразки рф в Україні та щоб зламати волю українців до спротиву, може застосувати тактичну ядерну зброю для ударів по українській території. За їх оцінкою, неготовність США та НАТО зараз ввести безполітну зону над Україною може лише сприяти думкам путіна у цьому напрямі – з розрахунком на те, що Захід зараз боїться відреагувати у військовому плані й потім також не відреагує. Що ви думаєте із цього приводу?

- Передусім, не дай Боже, щоб стався такий катастрофічний сценарій.

Будь-яке застосування ядерної зброї порушує дуже важливе табу в міжнародній системі, і це стане поворотним моментом з точки зору того, як країни світу сприймають цю війну. Ми вже маємо неймовірну єдність серед більшості країн світу, і ви могли переконатися у цьому в ООН: 141 голос проти 5 із засудженням дій росії. Але це, звісно, було б кроком поза межами усього того, що було до цих пір, і, як я вже сказав, це б спровокувало багато дій по усьому світі.

Водночас я хочу сказати, що ми не маємо бачити більше страждань, і того, що вже зараз є, достатньо, щоб активізувати подальшу підтримку України. Страждання цивільного населення в Україні вже є величезними, і тому з боку Сполучених Штатів було оголошено про збільшення санкцій. Ми намагаємося знайти всіх юридичних осіб у різних секторах, які доступні для санкцій, щоб мати змогу продовжувати затягувати гайки та змушувати кремль заплатити ціну. Справа не в тому, що це обов’язково змінить рішення людини в кремлі, але це, безумовно, призведе до деградації російської військової машини. І нові санкції проти технологічних компаній є частиною цих зусиль. Нам потрібно продовжувати шукати способи ще більше затягнути ці гайки, щоб позбавити росію змоги вести цю жахливу війну в Україні.

ТРЕБА УВАЖНО СТАВИТИСЯ ДО ДЕТАЛЕЙ МИРНОЇ УГОДИ, ЩО ОБГОВОРЮЄТЬСЯ

- На переговорах із росією у Туреччині українська делегація офіційно представила свої пропозиції щодо нової системи гарантій безпеки для України, можливим учасником якої може стати також ваша держава. Чи готові Сполучені Штати стати гарантом безпеки України, згідно із запропонованою українською стороною концепцією?

- Мені не дуже добре відомо, як ці поняття виглядають на практиці, і тому все залежить від деталей того, як усі ці тексти та речі будуть сформульовані. Очевидно, що ми будемо робити все можливе, щоб підтримати Україну на переговорах і спробувати досягти припинення вогню та рішення, яке захищатиме суверенітет і територіальну цілісність України. Я вважаю, що це дуже важливо. Але диявол, як відомо, криється в деталях. І тому нам треба дивитися на те, що пропонується.

Але я також думаю, що не буде розумним вести переговори у публічній площині. І тому я не хочу говорити, що ми прийняли б, а що ні, оскільки, передусім, треба дивитися на те, на що згідні росіяни. Адже вони висувають багато ідей, але не зрозуміло, чого вони насправді дотримуватимуться. І я думаю, що в цьому суть – нам потрібно побачити, чого вони будуть дотримуватися.

ПОТРІБНО ПЕРЕОСМИСЛИТИ АРХІТЕКТУРУ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ БЕЗПЕКИ

- Війна проти України зруйнувала всю архітектуру міжнародної безпеки. Як виявилося, немає ніяких міжнародних організації чи міжнародних договорів, здатних запобігти та зупинити розпочату росією збройну агресію. Особливо це стосується ОБСЄ, основною метою якої якраз і було запобігання такій війні в Європі. Чи є сенс взагалі у такій організації, особливо, коли у ній продовжує залишатися держава-агресор, а всі рішення ухвалюються консенсусом? Яким ви бачите майбутнє ОБСЄ?

- Безперечно, це виклик для ОБСЄ. Вона все ще виконує багато корисної роботи в різних країнах у регіоні. Є багато проєктів і програм, які насправді допомагають покращити життя людей - від Центральної Азії до Західних Балкан і Східної Європи. Але ви маєте рацію в тому, що, коли така велика країна, як росія, ядерна держава, порушує всі принципи та зобов’язання, які є основою для цієї Організації, то тоді стає очевидним, що ані безпека, ані співробітництво в Європі неможливі. І саме в цій точці ми знаходимося сьогодні.

Проблема у подальшому полягає в тому, що дуже важко зрозуміти, як ми можемо укладати договори з росією в середньостроковій та довгостроковій перспективах, коли росія постійно порушує угоди, які були підписані нею раніше. І це – справжня загадка. Як можна домовлятися з країною, яка постійно порушує угоди?

У мене немає відповіді на це запитання. Але я думаю, що потрібно переосмислити архітектуру європейської безпеки в майбутньому таким чином, щоб ми значно більше фокусувалися на стримуванні та обороні серед країн-однодумців, і менше – на спробах досягти консенсусу серед усіх 57 країн.

- При цьому в ОБСЄ працює багато персоналу, направленого на посади від росії. Наскільки ці люди можуть бути зараз неупередженими щодо принципів Організації? Як держави-учасниці ставляться до цього?

- У принципі, людей слід оцінювати на основі того, як вони працюють як особистості. На практиці ж, звичайно, ми знаємо, і про це я вже сказав раніше, що росія порушує всі принципи та зобов’язання, що лежать в основі інституцій та польових місій ОБСЄ. І тому важко зрозуміти, як люди, які представляють російську федерацію, можуть виконувати роботу, що вимагає відданості цим принципам та зобов’язанням, – коли країна, яка їх направляла, не просто не дотримується цих зобов’язань, але й щодня активно їх порушує. І тому це ще одна проблема, з якою ми стикатимемося у подальшому і яку нам потрібно буде вирішувати невідкладно. 

НА ПОСТІЙНІЙ РАДІ ОБСЄ НІХТО НЕ ВЕДЕТЬСЯ НА БРЕХНЮ РОСІЯН 

- За результатами вашої щоденної взаємодії з російськими дипломатами в ОБСЄ, чи відчуваєте хоч якісь зміни їхньої позиції? Чи спостерігається серед них готовність припинити брехати і відмовитися від путінського режиму?

- І так, і ні. Тобто, російські дипломати тут, в ОБСЄ, постійно ведуть військову пропаганду, говорять неправду та поширюють дезінформацію про природу війни росії проти України. Однак, мушу зазначити, що на останніх кількох засіданнях Постійної ради представники росії робили вже більш поверхневі заяви, вони вже не викладали свої позиції так детально, як це робили кілька тижнів тому.

Я не знаю, чи це тимчасові зміни, але я підозрюю, що вони вже дуже добре зрозуміли, що не переконають жодну людину у Постійній раді. Всім відомо, що те, що говорять російські представники – чиста дезінформація та брехня. І тому, на мою думку, вони зосереджуються на тому, що говорять своїй домашній аудиторії. Вони роблять заяви для ЗМІ та спілкуються з російськими офіційними ЗМІ. Але всередині Постійної ради вони практично відмовилися від спроб переконати представників інших країн у своїй точці зору. Тому що, чесно кажучи, ніхто на це не ведеться.

БІЛОРУСЬ НЕ МОЖЕ ГОЛОВУВАТИ У ФОРУМІ БЕЗПЕКОВОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ОБСЄ

- Невдовзі розпочнеться головування Білорусі у Форумі з безпекового співробітництва. Як ви ставитеся до того, що Білорусь, яка є співагресором у нинішній війні рф проти України, виконуватиме функції головування в цьому директивному органі ОБСЄ?

- Я не можу собі уявити, що держави-учасниці будуть змістовно взаємодіяти з державою, яка є співагресором і чиї останні вибори були абсолютно нелегітимними. Таким чином, вона не є легітимним головуючим для такого органу, як Форум з безпекового співробітництва, який виконує важливу роботу. І тому я не бачу, як така держава, як Білорусь, може легітимно виконувати таку роботу. Я б не хотів випереджати ситуацію і робити будь-які оголошення прямо зараз, але я підозрюю, що ви побачите, що інші держави-учасниці великою мірою дотримуються цієї точки зору: Білорусь не може головувати.

ЙДУТЬ АКТИВНІ РОЗМОВИ ПРО ПОВЕРНЕННЯ ОБСЄ В УКРАЇНУ

- Після блокування росією продовження мандату СММ, як ОБСЄ може посилити свою польову присутність в Україні? Чи спроможна Організація взагалі відігравати якусь роль у припиненні російської агресивної війни проти України?

- Насправді зараз ми дуже інтенсивно обговорюємо те, як повернути ОБСЄ. Знову ж таки, я не хочу випереджати жодних заяв, які будуть зроблені, але йдуть активні розмови про повернення ОБСЄ в Україну в найближчому майбутньому, я маю на увазі лічені дні.

- Раніше в ОБСЄ запустили Московський механізм з метою вивчення правозахисних та гуманітарних наслідків вторгнення російської федерації. Якою може бути подальша роль ОБСЄ у фіксації воєнних злочинів в Україні та масових порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права?

- Це дуже важлива тема, і тут ОБСЄ може зіграти роль, і вона вже це робить. Як ви сказали, вже є місія зі встановлення фактів, яку підтримує БДІПЛ, і яка збирає інформацію про порушення прав людини, міжнародного гуманітарного права, воєнні злочини, а також можливі злочини проти людства. З огляду на те, що масштаби російських звірств дійсно зашкалюють, дуже важливо задокументувати ці злочини та порушення прав людини, зібрати та зберегти докази і передати їх до відповідних юрисдикцій, таких як Міжнародний кримінальний суд чи Міжнародний суд справедливості ООН. Має бути відповідальність на всіх рівнях ланцюга командування. І тому ми дуже підтримуємо цей процес. 

ПИТАННЯ МИРОТВОРЦІВ МАЄ БУТИ НА СТОЛІ, АЛЕ ПОКИ НЕМАЄ УМОВ 

- Зараз обговорюються різні шляхи зупинення агресивної війни росії проти України, зокрема, порушується і питання введення міжнародних миротворчих сил. Як ви оцінюєте цю ідею?

- Я думаю, цей варіант завжди має бути на столі, і він може мати багато переваг, якщо подивитись на роль операцій з підтримки миру в інших частинах світу. Як відомо, ООН – це міжнародна організація з найбільшим досвідом миротворчої діяльності. Тож, на мою думку, якщо настане час, коли ми зможемо застосувати цей інструмент, то нам, безперечно, треба буде розглянути його.

Однак наразі я б не давав вводити себе в оману заявами росії про те, що вона зменшує свою військову кампанію. На моє переконання, це – послаблення, яке має на меті применшити той факт, що росія, очевидно, реорганізує свої зусилля для ще більшої ескалації ситуації в південно-східних частинах України, зокрема на Донбасі.

УКРАЇНЦІ НІКОЛИ НЕ ПІДКОРЯТЬСЯ ІМПЕРСЬКОМУ КОНТРОЛЮ ІНШОЇ ДЕРЖАВИ

- На вашу думку, які військові та політичні цілі ставив путін, розпочинаючи масштабну війну проти України? Як ви оцінюєте досягнення цих цілей на нинішньому етапі?

- Цілі путіна видаються дуже... майже середньовічними за своєю природою – завоювати територію іншої держави і включити її в російську практично імперську зону впливу. Щодо того, чи вдасться йому це…Як я вже сказав, на моє переконання, він зробив стратегічну помилку і він пошкодує про це рішення, і російський народ шкодуватиме про це рішення, напевно, протягом наступних поколінь.

Адже незалежно від того, що відбудеться у короткостроковій перспективі на полі бою, у середньостроковій і довгостроковій перспективі вже чітко зрозуміло, що українська нація не хоче віддавати себе на поталу ні російської тиранії, ні будь-якій іншій іноземній тиранії. Українці ніколи не вклоняться і не підкоряться імперському контролю іншої держави.

І тому путін мав би знати від самого початку, що його не вітатимуть, як якогось визволителя. Але він прорахувався. І тому, знову ж таки, на мою думку, це – стратегічний провал у середньостроковій і довгостроковій перспективі, незалежно від того, що станеться в найближчі дні та тижні.

А для Сполучених Штатів важливо мати можливість надати Україні військову, економічну, фінансову, а також гуманітарну підтримку – допомогти Україні протистояти цьому жорстокому натиску та вижити і, зрештою, добитися процвітання як незалежної суверенно демократично держави.


Главные новости

Полiтика Економіка Суспiльство Столиця Надзвичайні події Свiт Cтатті Головнi Недвижимость
bigmir)net TOP 100
2001 — 2024 © ForUm. (AMP)