Павел Качур: «На выборах мэра Львова я собирался побеждать»

📅 30.03.2006    🕐 16:11

Министр строительства, архитектуры и жилищно-коммунального хозяйства Украины Павел Качур в ходе онлайн-конференции, которая состоялась на ForUm’e 30 марта, сознался, что для него стало неожиданностью то, как мало голосов удалось набрать блоку «Наша Украина». «Я думаю, это должно стать темой отдельного анализа», - сказал он.

Министр положительно оценивает результаты выборов-2006. «В первую очередь потому, что избиратели поддержали программу действий Президента и те политические силы, которые декларировали свою поддержку деятельности Президента», - пояснил Качур.

На вопрос, каким Павел Качур видит свое политическое будущее, он без колебаний ответил: «В команде Президента». Министр высоко оценил свои шансы во второй раз занять свою должность. «Почему бы и нет?! Если не я, то кто?!», - мотивировал он.

Роман: По мнению специалистов, теневой рынок земли под застройку жилья и объектов недвижимости другого назначения в Киеве составляет не менее 1,5 млрд.грн. в год, которые распределяются между чиновниками горадминистрации, КМУ, других госорганов и аффилированных с ними фирм и "бизнесменов" (пример: «Элита-Центр»). Как Вы видите решение этой проблемы и вывод этих средств из тени в горбюджет Киева? Эта ситуация проектируется на все крупные города Украины.

Павел Качур: Ситуація на ринку землі в усіх великих містах України, дійсно, подібна. Ми будемо запроваджувати обов’язкові аукціони і доступ до ринку землі реальним забудовникам. Діяти будемо через Закон.

Олег: Что Вы думаете о строительной науке? Нет доступа к публикациям! Обратите внимание на ежегодную конференцию в КНУСА в апреле.

Павел Качур: Дякую за запитання. Зверну увагу.

Cer: Как вы оценили бы свои шансы победить на выборах Садового? Что вы можете о нем сказать?

Павел Качур: На виборах міського голови Львова я збирався перемагати. Для чого приймати участь у виборах, якщо не перемагати?!

Ирина: Добрый день! Расскажите, пожалуйста, каким образом будет проходить проверка лицензий у строительных организаций? И какие документы должны быть у этих организаций, когда они приступают к строительству?

Павел Качур: Перелік документів визначений законом. Своїм першочерговим завданням ми ставимо спрощення процедур отримання ліцензії.

Микола: Пане міністре, скажіть будь-ласка чому не працює громадська рада при міністерстві, перестав випускатись бюлетень ДЖКГ? Чи плануєте поновити роботи, створити молодіжну раду при міністерстві, залучати регіональних фахівців до розробки програм реформування? Успіхів вам і Нашій Україні!

Павел Качур: Наказ про створення громадської ради я підписав декілька днів тому. Бюлетень виходить. Молодіжну раду створимо. Через тиждень часу ми відкриємо громадський сайт міністерства для активнішого спілкування з експертами і представниками громадськості. Ми зацікавлені, щоб кожна добра думка або добра пропозиція була врахована в роботі міністерства.

Фарик: В Киеве существует монополия на строительство и продажу жилья. Простому человеку и купить-то квартиру без волосатой лапы нелья - все еще до начала строительства скупают перекупщики-риэлторы... Вы как-то с этим боретесь?

Павел Качур: У нас є часткове бачення, як з цим боротися. Але якщо Ви маєте думку з цього приводу, готовий її вислухати.

Leo: Чи не шкодуєте Ви про те, що не дали згоди на висунення Вашої кандидатури на посаду Мера Львова? Як можна було Ваше місто віддати в руки такому виборчому списку?

Павел Качур: Львів мене не відпускає і досі. Я - мешканець Львова, і ніколи не поривав з ним стосунки: ні працюючи в Кабміні, ні у ВРУ, ні зараз, у міністерстві.

Постараюся бути корисним Львову і в майбутньому.

Сантехнік: Доброго здоров'я. Я теж маю до Вас питання. При існуючому стані справ в сфері будівництва, розподілу житла та різного роду кредитних програм я та моя сім'я матиме змогу придбати власне житло десь приблизно у 2731 році. Що плануєте зробити Ви, як міністр, щоб покращити ситуацію? Тільки якщо це знову будуть обіцянки, то краще не відповідайте на моє запитання. Скажіть, де краще записатись у депутати? ;-)

Павел Качур: Програма іпотечного кредитування буде діяти у 2006 році. У бюджеті держави кошти на це передбачені. Програма "Доступне житло" передбачає механізми кредитування людей із середнім достатком. Додатковим заходом ми вважаємо збільшення будівництва житла. У 2006 році передбачено збільшення будівництва житла в 1,3 разів. Що стосується депутатства, запишіться на чергу до виборців у 2011 році. Вони дають мандат.

Nickolai Kovalchuk: Доброго дня - питання таке: в житловому будинку створено ОСББ, але до цього часу будинок офіційно не зданий до експлуатації - постійно проблемі з ліфтами, вже разів 5 проривали труби, промерзають стіни, дуже багато недоробок, у вікна встановлено сумнівні системи провітрювання, на яких під час морозів намерзають бурульки. Чи можна якось вплинути на ХК "Київміскбуд" на рівні міністерства?

Павел Качур: Прошу звернутися із офіційною заявою.

Yuriy: Коли розпочнеться будівництво метрополітену у Львові? Коли буде покінчено з Українським "Ноу-Хау"- маршрутне таксі? Чи будуть у Львові будувати будинки вище 5 поверхів( здешевлення вартості житла), чи це можливо тільки в східній Україні і в Києві?

Павел Качур: Дуже гарні питання, але вони до новообраного міського голови та міської ради Львова.

А будинки вище 5 поверхів вже будуються.

Яна: Як Ви ставитесь до того, що Народний блок Литвина, Громадянський блок ПОРА-ПРП, Блок народно-демократичних партій і партія «Віче» - вимагають перерахунку голосів і погрожують акціями протесту?

Павел Качур: Найважче признати причиною поразки власні недопрацювання. Легше шукати їх в комусь або в чомусь іншому.

Viktor: Какие ошибки "Нашей Украины" привели к такому небольшому проценту на выборах?

Павел Качур: Найважливіша та, що Наша Україна, як партія влади, не могла себе рекламувати через тих членів партії, яких вона делегувала у владу. У цій виборчій кампанії ми нагадували того, хто дує на холодну воду, опікшись на гарячому. В усіх демократичних країнах міністри, представляючи політичну силу, приймають найактивнішу участь у виборчій кампанії. У нас представникам влади приймати участь у виборах вважалося не моральним.

Липучий Голандец: У меня вопрос как к министру строительства, архитектуры и жилищно-коммунального хозяйства. Дело в том, что в БТИ города Донецка сложилась очень сложная ситуаация во взаимоотношении трудового коллектива и администрации. Существует письмо трудового коллектива к органам власти, профсоюзным организациям, к инспекции труда. Но все инстанции просто отмахиваются от проблем коллектива. Вместе с тем идут регулярные нарушения трудового законодательства, постоянные ухудшения условий труда, самоуправство со стороны администрации и преследование неугодных работников, инициировавших написание этого письма. Но найти управу на господина Будлянского никто не в состоянии. Профсоюз бездействует. Помогите в сложившейся ситуации ( пока вы все еще министр) Спасибо заранее, если вы хотя бы попытаетесь что-то сделать для трудового коллектива. Предоставлю исчерпывающую информацию по первому запросу.

Павел Качур: З Вашого запитання суть конфлікту не зрозумів. Постарайтесь надати додаткову інформацію, щоб можна було Вам допомогти.

Юрій: Чи не вважаєте ви коаліцію НСНУ+ПР як зраду НСНУ свого електорату? Адже саме цей електорат на Майдані у 2005 році скандував гасла у яких не було і натяку на будь-яку коаліцію з Януковичем.

Павел Качур: При формуванні коаліції бажано відійти від емоцій, а спробувати зосередитися на принципових речах: добробуту кожної людини, цілісності держави, зовнішньої політики. Власне з цих міркувань виходити на об’єднання політичних сил, які мають спільне бачення у кожному із цих напрямків. Моє прохання до Вас: ми не повинні відноситися до опозиції, як до ворогів. Це теж українці.

Ігор Маїк: Доброго Вам дня, пане Павле! Коли зможуть купити собі житло посадові особи органів місцевого самоврядування, які, проживають в гуртожитках і не платять, як Ви висловились, по 50-100 у.о. за оренду? З повагою Ігор.

Павел Качур: Для працівників бюджетної сфери проблема власного житла буде вирішуватися через 2 складові: підвищення зарплати та доступ до дешевих і довгих кредитних ресурсів. Можлива часткова компенсація вартості через внесення першого внеску для працівників бюджетної сфери.

Лиза: Как вы относитесь к выбору киевлян? Станет ли Черновецкий хорошим мэром?

Павел Качур: :)))))

Тетяна: Пане Павло, чи знаєте Ви, якої якості житло у нас будується? В 2003 році я придбала в АТХК "Київміськбуд" квартиру, в якій прихований дефект: в плиті перекриття однієї з кімнат наскрізна тріщина близько 12 см. Плита вже скоро впаде, а керівництво Київміськбуду не вживає ніяких заходів. Вони просто зробили вигляд, що не вони будували. І це не поодинокий випадок. Яких заходів вживає міністерство будівництва до таких "горе-будівельників"?

Павел Качур: Знаю. І якість, яка сьогодні пропонується громадянам, мене, як міністра, не влаштовує. Боротися з низькою якістю ми пропонуємо 2 способами: через загальнообов’язкові державні нормативи і збільшуючи кількість збудованого житла. Сьогодні в умовах дефіциту проходить житло низької якості. Ми хочемо збільшити конкуренцію і тим самим отримати додатковий стимул для покращення якості.

Що стосується конкретно Вашої проблеми, передайте мені заяву в міністерство за адресою: вул. Велика Житомирська, 9.

Editor: Скажите, вы часто пользуетесь интернетом? что читаете?:)

Павел Качур: Без Інтернету вже не можу. Відслідковую провладні сайти для інформації. Ще - "Українська правда", «УК», "Портал", "ForUm", "Разом".

Дмитрик: Скажите, пожалуй ста, почему во всех нормальных Европейских странах коалиция создаётся вокруг Выигравшей партии, а у нас вокруг Президентской партии? Казус или политика по -"оранжевому"?

Павел Качур: Ні, звичайна практика. Якщо більшість зможе сформувати ПР, тоді вона буде формувати уряд. Але коаліції формуються навколо певних програм. І сьогодні голосів виборців для формування більшості навколо Партії Регіонів не вистачає. Більшість громадян своїм голосуванням підтримали політичні партії та блоки, які задекларували реалізацію програми Президента "10 кроків назустріч людям".

Сергій: Шановний пане міністре! Чи намагались Ви, будучи на посаді міністра, якимось чином вплинути на вирішення питання здешевлення житла, його доступності для найбільш незахищених верств населення? Що вдалось, а що ні і чому? Дякую за відповідь.

Павел Качур: Так. В першу чергу, через державну політику ми хочемо вплинути на додаткові навантаження на собівартість житла. Ми передбачаємо зменшити різноманітні обов’язкові відрахування пожежникам, санстанції, на розвиток інфраструктури і т.д., які сьогодні здійснюють забудовники. І, звичайно, найважливішим кроком для здешевлення житла - більше будувати. Збільшимо пропозицію, реально зменшимо ціни. Адміністративними заходами працювати на ринку житла не плануємо. Приклади адміністративного втручання в економіку ніколи не давали добрих результатів.

Ром: Розкажіть, будь ласка, про свою сім'ю. Хто живе у вас дома? Чи любите ви тварин? Чи є у вас дача? Дякую.

Павел Качур: Дружина Ірина, син Роман, дочка Дзвенислава, внучка Соломійка і внучок поки що без імені (пропозиції щодо імені приймаються :))).

В такому режимі роботи, як працюємо зараз ми, тварини не виживають :)

Дачі немає.

Олег: Добрий день. Чи знаєте Ви, в яких житлових умовах проживає переважна більшість населення України? Я лікар, і прошу мені сказати, але щиро, чи зможу я коли-небудь мати своє помешкання? Мені видається, що тільки не в цьому житті.

Павел Качур: Так, я знаю. Моїм завданням, як міністра, запропонувати таку державну політику, щоб Ви змогли придбати собі квартиру ще в цьому житті. В більшості випадків це не буде житло за кошти бюджету, але це буде житло, для придбання якого Ви отримаєте державну підтримку. В першу чергу тому, що Ви працюєте в бюджетній сфері. Наше завдання - дати доступ до ринку житла людям, які зможуть оплатити його за чесну зароблену зарплату. Це завдання реальне і посильне для нашої держави. І як перший крок міністерство пропонує припинити забезпечувати за бюджетні кошти високооплачуваних посадовців. В тому числі, і народних депутатів.

Marra: Коли і як нарешті буде реформоване житлово-комунальне господарство?

Тільки дайте відповідь по суті, а не говоріть про програму реформування. Вже набридли ті приготування, а якість послуг - на найнижчому рівні. може, чесніше так людям і сказати: люди, збирайте кошти і робіть собі ремонти самостійно. Дякую.

Павел Качур: Рекомендую: збирайте кошти і робіть собі ремонт самостійно. Щодо реформування, то план дій буде затвердженим на початку квітня. У ньому передбачені конкретні результати, яких ми плануємо досягнути в 2006 і в 2007 роках. Можливо, ці результати не будуть такими, які докорінно змінюють систему житлово-комунального господарства, але вони будуть конкретними і корисними для людини, а не системи.

Даниил: Добрый День! Рад, что Вы работаете над правильной целью - увеличением объемов строительства в Украине! Как Вы считаете, следует ли вернуть государству участки занятые вроде бы как под строительство... и там где не ведеться строительство и участок не покупался и выставить его на аукцион? Кроме этого как Вы относитесь к мере интенсификации строительства когда каждый застройщик определяет срок сдачи дома, и если он задерживает сдачу, то с планируемого дня сдачи начинает платить земельный налог, за свое бездарное хозяйствование, пока не введет дом в эксплуатацию?

Какие меры нужны чтобы заработала реальная конкуренция между строителями на рынке? Нужна ли в Киеве или других городах государственная стройкомпания строющая социальное жилье?

Павел Качур: Дякую за запитання.

Повна відповідь вимагає більше часу, але коротко скажу.

Ми вже підготували законопроекти, їх Ви можете подивитися на сайті міністерства www.minbud.gov.ua, які передбачають розширення будівництва і чесну конкуренцію на ринку житла. Такі заходи включають: прозору процедуру виділення земельних ділянок, відповідальність за терміни будівництва, за його якість і рівне право всіх забудовників. Утворення державної компанії вважаю недоцільним. Держава не повинна конкурувати з приватним бізнесом.

Inga: Добрый день, Павел! А почему Вы не баллатировались на должность мера Киева?

Павел Качур: Я - мешканець міста Львова. Із задоволенням балотувався б на посаду міського голови Львова, якби не працював міністром.

Igor: Доброе утро! Пять процентов голосов избирателей не хватило ПР, чтобы сделать две "оранжевые" команды, как говорят, по полной программе.Это закономерность, удача или действительно выбор народа? Спасибо.

Павел Качур: Що стосується результатів виборів, то всі сходяться в тому, що вони були чесними. Більшість людей проголосували за партії та блоки, які декларували підтримку президентського курсу. Третину голосів виборці віддали опозиції. Це реальний факт, з яким треба рахуватися. Але який не треба і переоцінювати. Це стандартна норма для демократичного суспільства, коли третина громадян підтримує опозиційні сили. І це дуже добра норма для розвитку суспільства, це як "щука в річці, щоб карась не дрімав".

Serge: Добрый день! Как вы видете развитие градостроительной ситуации в Киеве? Кто будет главным архитектором Киева и какие можно ждать изменения в строительной политике Киева и Украины?

Павел Качур: Якщо говорити по Києву, то мені здається, що повинен бути план розвитку Києва, який передбачає розширення міста. Думаю, що це розширення повинно відбуватися за рахунок мікрорайонів забудови житла. І це буде давати відповідь і на вирішення житлової проблеми міста. Питання головного архітектора буде питанням новообраного міського голови. Хотів би побажати їм, щоб у визначенні кандидатури і у визначенні політики містобудування, чесний розподіл земельних ділянок в Києві став пріоритетом.

Я: З ким Ющенко найймовірніше утворить коаліцію? Кажуть, що з Януковичем.

Павел Качур: Я думаю, що коаліція, яка буде утворена, буде створена на базі ідеології, яка реалізує програму Президента "10 кроків на зустріч людям". Це буде визначальним у діяльності коаліції і у контексті певної гармонії між тим, що хочуть люди, і тим, що можуть реалізувати політики.

Питання персоналій в такому контексті відходить на другий план. Якщо Янукович задекларує готовність реалізувати програму Президента Ющенка, чому б ні?!

Ivan: Каким вы видите свое политическое будущее? Спасибо.

Павел Качур: В команді Президента.

Даша: Чи є у вас шанси вдруге зайняти пост міністра будівництва?

Павел Качур: Чому б ні?! Якщо не я, то хто?!

WWW: Как вы оцениваете результаты выборов? Почему так мало набрала "Наша Украина"?

Павел Качур: Для мене теж несподіванка, чому так мало набрала Наша Україна. Я думаю, це повинно стати темою окремого аналізу.

А результати виборів оцінюю позитивно. В першу чергу тому, що виборці підтримали програму дій Президента і ті політичні сили, які декларували свою підтримку діяльності Президента.

Директор: Підняті на сторінці питання не завжди відповідають реальності. Вся суть взаємовідносин мешканців і житлово-комунальних підприємств зводиться до парадоксів, які не врегульовані державою: 1. Сьогодні основна частина населення має заборгованість і мотивує це тим, що послуги не надаються. 2. Підприємства не в змозі вчасно і якісно надати послуги, бо не вистачає коштів (а вони у вигляді заборгованості зависли у населення). 3. Ефективного механізму стягнення заборгованості немає. Суди рішення приймають, а державні виконавчі служби виконувати судове рішення не поспішають, зате справно накладають арешти на рахунки підприємств для виконання рішення господарських судів. 4. Тарифи на житлово-комунальні послуги є регульовані. У випадку зміни вартості складових тарифу, влада не поспішає його перезатверджувати, або надати дотації, бо коштів в бюджеті не передбачено. 5. При обмеженні рентабельності підприємств житлово-комунального господарства від 5 до 10 відсотків, навіть незначний прибуток приходиться скеровувати на погашення заборгованості в різниці тарифу.
6. Повинна бути кримінальна відповідальність за несплату житлово-комунальних послуг так, як за несплату податків і як це передбачено в цивілізованих державах. Тоді буде порядок!

Павел Качур: Питання дає зрозуміти, що маємо справу з професіоналом. Якщо у Вас є бажання, запрошую до співпраці з міністерством. Надішліть, будь ласка, інформацію, як з Вами зв’язатися, і чи цікава Вам ця пропозиція.

Павел Качур: Останнє запитання показало, що у таких конференціях можна не тільки відповідати, а й збагачуватися цікавими пропозиціями і цікавими думками. Дякую всім, хто знайшов можливість прийняти участь у нашому спілкуванні. Ваші запитання - це для нашого міністерства індикатори, що хвилює громадян. Постараємося, щоб у наступній конференції ми мали більше можливостей говорити про те, що вдалося вже змінити.

Хай щастить!


Главные новости

Полiтика Економіка Суспiльство Столиця Надзвичайні події Свiт Cтатті Головнi Недвижимость
bigmir)net TOP 100
2001 — 2024 © ForUm. (AMP)