Туреччина запропонувала заморозити війну в Україні на 15 років

📅 12.04.2024    🕐 11:55

Держава-агресор Росія та Україна зараз розглядають проєкт тексту мирної угоди, яку підтримує президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. Головними пунктами угоди є домовленість про заморожування війни та утримання від застосування ядерної зброї. Про це з посиланням  на власні джерела повідомляє "Нова газета Європи" у четвер, 11 квітня.

Видання пише, що угода спрямована на закінчення війни та ґрунтується на початкових переговорах, проведених невдовзі після початку війни у 2022 році. Такий план нібито підтримує президент Туреччини.

"За словами джерела, знайомого з пропозицією, Росія та Україна зараз розглядають проєкт тексту, який ґрунтується на початкових переговорах, проведених невдовзі після початку війни у 2022 році. За словами джерела, мирний план, ймовірно, отримає підтримку низки європейських політиків, а також буде запропонований країнам Глобального Півдня", - йдеться у матеріалі.Повідомляється, що проект договору пропонує наступне:

  • зобов'язання як США, так і Росії ні за яких обставин не застосовувати ядерну зброю, а також відновити дію Договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-III), включаючи положення, яке забороняє односторонній вихід з договору.

  • невтручання у внутрішні справи іншої країни у будь-який спосіб, який може дестабілізувати її уряд.

  • заморожування війни вздовж нинішньої лінії фронту.

  • зобов'язання провести референдуми у 2040 році: загальнонаціональний український референдум про зовнішню політику країни, а також референдуми, які проводитимуться під міжнародним наглядом на всіх українських територіях, анексованих Росією на момент заморожування конфлікту.

  • гарантії того, що Україна залишатиметься позаблоковою до 2040 року.

  • обмін усіма військовополоненими.

  • Росія не заперечує проти вступу України до Європейського Союзу.

Це як мінімум дев'ятий проєкт мирного плану, але малоймовірно, що ця остання пропозиція буде прийнята сторонами.


Главные новости

2001 — 2024 © ForUm.